Orgull de Nou Barris

(publicat a El Periódico, 16 de desembre de 2015)

Sota els apassionants barris de Nou Barris bateguen multitud de cors que converteixen la quotidianitat veïnal d’aquest districte en una aventura fascinant. Per auscultar-los bé, per conèixer realment què s’amaga al sotabosc dels 13 barris que conformen aquest vibrant i acollidor territori, només cal acostar-s’hi i passejar-hi.

Nou Barris no té res a veure amb un districte perifèric del què alguns encara parlen sense ni haver-lo trepitjat. La seva realitat, polièdrica i captivadora, no pot reduir-se, com alguns s’entesten a fer, als freds indicadors demoscòpics. És cert però, que a Nou Barris hi ha atur, hi ha desigualtats, hi ha pobresa. Però abans que res, Nou Barris és ciutat, és teler de ciutadania; és un territori nascut humil on passen coses extraordinàries i exemplaritzants. Nou Barris és lluita, és solidaritat, és compromís i és cooperació. És l’espai on milers de persones –prop de 170.000, nascudes aquí i allà- ordeixen les seves vides i treballen per millorar-les. És l’espai que ha anat dignificant-se gràcies a un combatiu moviment veïnal que ha acumulat al llarg de dècades d’activisme el més preuat dels capitals: dignitat, saviesa i coherència. És l’espai, cal reivindicar-ho, on han nascut i arrelat entitats i persones que han fet dels seus projectes vitals exemples de generositat.

La cultura és, sens dubte, un dels elements que més ha ajudat a vertebrar la realitat de Nou Barris. Cultura entesa com a patrimoni comú, com a dret fonamental, com a eina per a la integració, la cohesió social i la igualtat d’oportunitats. El circ -l’imperi de la veritat de què parlava Sebastià Gasch- i la música són dos d’aquests cors que bateguen amb força al districte. És la forma de viure’ls, d’entendre’ls, de socialitzar-los allò que identifica Nou Barris. Respecte, compromís, implicació, constància, esforç, igualtat, convivència i solidaritat són alguns dels valors innegociables d’aquest segell.

Dues mostres d’aquesta identitat. Aquest cap de setmana s’alça el teló d’una nova edició del fascinant i prescriptiu Circ d’Hivern. Aquest cicle, que arriba a la seva 20a edició, és una de les activitats en què treballen a l’Ateneu Popular de Nou Barris, recent Medalla d’Honor de la Ciutat 2015 merescudíssima. Garbuix és com han batejat el seu nou espectacle. Abans van ser Rodó, Maravillas, Circumstàncies… Muntatges amb personalitat pròpia aixecats amb esforç, il•lusió i voluntarisme que han situat aquest centre sociocultural i la seva tasca transformadora al mapa.

Existeix a Nou Barris una pulsió circense que mai no ha deixat d’existir. Malgrat que a la ciutat sembla que només es parli de circ quan s’aixequen grans carpes de nom afrancesat, fa molts anys que al districte són molts els que a través d’aquest art eduquen i transmeten valors als nostres infants i joves. Ho fan a l’Ateneu i també al Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel. Dos equipaments que compten amb la complicitat de la Biblioteca de Nou Barris, amb un fons especialitzat en circ i arts parateatrals que la converteix en un veritable centre de documentació circense.

El combat contra l’exclusió social és el motor que mou un altre gran projecte de Nou Barris, Vozes. Liderat per Pablo González i inspirat en el sistema nacional d’orquestres i cors infantils i juvenils de Veneçuela, Vozes situa sobre la partitura de les seves prioritats la integració i cohesió social. Ofereix gratuïtament educació i instruments a 400 alumnes de Nou Barris que difícilment podrien costejar-s’ho. La música com a via de millora, com a eina per no deixar a ningú fora de compàs, com es va poder escoltar el passat 28 de novembre. Sobre l’escenari del Petit Palau, aquell vespre més d’un centenar de nens i joves de l’Orquestra Simfònica i la Coral de Vozes celebraven, en solfa, el 10è aniversari d’aquesta veritable escola de vida i demostraven com l’esforç, la constància i el compromís donen grans resultats.

Barcelona viu, sens dubte, un present captivador on es teixeixen noves voluntats polítiques i on s’estan assentant les bases que han de permetre que veïns i veïnes escriguin un millor futur comú. El nou equip de govern de l’Ajuntament té molt clara que la seva prioritat política és garantir el benestar de la ciutadania a què serveix i humanitzar els districtes on hi viu. En aquesta ingent tasca, a diferència d’allò que molts creuen, Nou Barris té molt a ensenyar i Barcelona molt a aprendre.