Crida per la justícia climàtica

(publicat a El País, 4 de desembre de 2015)

Aquesta setmana se celebra a París la cimera de Nacions Unides sobre canvi climàtic. El canvi climàtic és un problema global causat per un model de creixement insostenible dominant arreu del món.

I més enllà de reunions o declaracions grandiloqüents, el que no ens diran és que se’ns acaba el temps. Cap ciutat, cap país, per ric i poderós que sigui no pot escapar a les conseqüències del canvi climàtic. No existeix cap continent que no pateixi els efectes cada vegada més devastadors dels fenòmens naturals: les sequeres es cronifiquen, el desglaç dels pols avança, les inundacions s’intensifiquen. I les poblacions més vulnerables reben els impactes més greus en els seus ecosistemes i modes de vida. El canvi climàtic ens parla d’un present insostenible i injust; i ens roba el futur.

Ens queda molt per fer i, cal dir-ho, no podem fer-ho per separat. És per això que ens trobem a París. La Conferència del Clima, és la constatació que cap país no pot enfrontar-se sol a aquest majúscul desafiament. És la constatació que l’amenaça que suposa el canvi climàtic, lluny d’haver-se minimitzat, segueix augmentat. Malgrat els esforços, les mesures que s’impulsen no són suficients. El clima està canviant més ràpid que les tímides polítiques adoptades fins ara pels estats. Se’n acaba el temps. I tot i així, encara continuen existint reticències, en alguns despatxos del poder, per lliurar aquest combat decisiu.

Les ciutats som responsables de l’actual situació, però de les ciutats depèn també capgirar-la. Les ciutats sumem més del 60% dels habitants del planeta i concentrem la major part de les emissions i del consum energètic mundial. Hem de compartir l’exigència ètica i política de protegir el clima. Però les ciutats podem ser la punta de llança en la lluita contra el canvi climàtic, davant la inacció dels estats.

Barcelona serem presents en aquesta cimera climàtica. La nostra ciutat afronta els problemes d’un consum energètic globalment elevat, unes fonts d’energia ni prou netes ni renovables, i una forta dependència de recursos fòssils i nuclears. Com moltes altres ciutats del món.

Però Barcelona és també una ciutat compromesa amb la sostenibilitat. Recentment, hem assolit el Compromís pel Clima, un conjunt de prioritats que 800 entitats ciutadanes han seleccionat, i que el govern fem nostre per lluitar contra els efectes del canvi climàtic. Allò que fa més valuós aquest compromís, és que les mesures s’han construït conjuntament, és un mandat democràtic d’obligat compliment, que neix de la voluntat i el treball de la ciutadania.

El Compromís pel Clima ens exigeix dibuixar un full de ruta per als pròxims 2 anys amb accions concretes per mitigar els efectes del canvi climàtic. Un full de ruta orientat a construir una ciutat per viure, desenvolupant millores en salut i benestar de les persones; en seguretat pel que fa als subministraments d’aigua i energia; en reducció de la dependència econòmica de residus fòssils; i en generació d’ocupació verda local. Treballem perquè la ciutat assoleixi 2 grans objectius l’any 2030: reduir els nivells d’emissions de CO2 a un 40% respecte als valors del 2005; i incrementar el verd urbà en 1,6 Km2, és a dir, 1 m2 per cada habitant actual.

La lluita contra la contaminació és també inajornable. És per això clau fomentar la mobilitat sostenible a la ciutat, mitjançant accions com connectar el tramvía per la Diagonal, invertir la jerarquia en l’espai públic per prioritzar els vianants i les bicicletes, i recuperar els busos de barri… Totes elles mesures per fer de BCN un referent de la lluita contra el canvi climàtic.

Ens agradaria que aquesta Cimera sigui la definitiva, la que garanteixi que no se superarà l’increment de temperatura més enllà dels 2 graus, la que aposti per transitar cap a un model basat en fonts d’energia 100% renovables, i la que rebutgi el mercadeig d’emissions. Però tant si això passa com si no, la nostra responsabilitat és no rendir-nos. A Barcelona no pensem fer-ho. No pensem deixar de fer polítiques dirigides a combatre el canvi climàtic. Perquè ens hi va la vida, i sens acaba el temps. Però si les ciutats ens hi posem de debò podem vèncer al compte enrere i allargar la vida del planeta.